שתף קטע נבחר

ממרוקו ועד בוכרה

מה הסיפור של תה? אוהו! לפניכם תשע וריאציות ממקורות שונים. כל אחד וכוס התה שלו

הפעם, על אף שפע האפשרויות הגלומות בנושא, אני לא הולך להתפייט. שום כלום. תה, זה הסיפור שלנו, ותה מקשר אותנו עם עצב ועם שפעת קטנה. תה מתחבר לעננים וטיפות גשם על החלון ותה נתלה בשמחה רבה על סיפורי עדות ומנהגים. לא כמו קוקה קולה, כאן החיבור הרבה יותר קנאי. האנגלים למשל עשו מהתה דת. לפולנים התה הוא התרופה הסופית, התחנה האחרונה אחרי הרופא. האנטיביוטיקה לא עזרה? יש תה חזק, כהה, ואם המצב באמת חמור אז מוסיפים לימון. הטורקים בניגוד למה שמקובל לחשוב, שותים תה ולא קפה. תה כהה, מתוק, בכוסות זכוכית קטנות שמוצאים כמעט אצל כל מי שחוזר משם. הרוסים והפרסים שותים תה דומה ורבים כבר 200 שנים מי המציא ומי גנב ממי את הסמובר. האמריקאים שותים חרא של תה, שמתאים לקפה שלהם, ובארגנטינה שותים מטה, שזה תה מר-מר, עם כלים מיוחדים וכל מיני טקסים. אני יכול להמשיך עוד ועודף אבל הבטחתי הפעם בלי סיפורים. אז הנה.

 

 

תה מרוקאי

 

את התה הזה מקובל להגיש שם בקנקני מתכת מעוטרים. כסף, למי שיכול, או סתם אלומיניום. מתחילים למזוג כרגיל, כשהזרבובית צמודה לכוס ועולים לאוויר במהירות גבוהה כך שזרזיף תה ארוך ודקיק ממלא את הכוסות, המעוטרות אף הן.

 

התה המקובל במרוקו הוא תה ירוק מקומי. לא יודע אם ניתן להשיגו כאן, אבל אני מכין עם תה ירוק סיני (תפזורת, לא שקית, ובשום אופן לא תה מתובל) וזה יוצא יופי: מרתיחים מים ויוצקים מעט מהם לקומקום ההגשה, מערבלים ושופכים (כל זה בשביל לחמם מעט את הכלי). מניחים בכלי כף וקצת יותר של תה ירוק, צרור עלי נענע וסוכר לטעמכם, משהים כמה דקות – ומגישים.

 

 

תה לימון פרסי

 

הלימון הפרסי נמצא אצלי בבית דרך קבע. אם לדייק זה ליים מיובש ולא לימון ועדיף המעט בהיר יותר. בדרך כלל אני משתמש בו לבישול: 2 לימונים שבורים לתבשיל איטי של עוף או כבש, אחד מפורר ברוטב לקציצות, או כחלק ממשרה לדג. אבל גם לתה זה נהדר. מרתיחים במשך 15 דקות בסיר, ליטר מים עם כף תה שחור (עלי תה רגילים בתפזורת), 2 לימונים מיובשים, שבורים וסוכר. מסננים ומעבירים לכוסות.

 

 

תה רום

 

ל-4 מנות:

 

4 כפיות מיץ לימון טרי

 

120 מ"ל רום

 

רצועה של קליפת לימון בה נעוצים שני מסמרי ציפורן

 

4 כוסות תה חזק

 

4 שברים של מקל קינמון

 

ההכנה: מערבבים את התה עם שאר החומרים ומבשלים דקה. מגישים בכוסות עם מקל קינמון.

 

 

תה בוכרי

 

אולי התה המוזר מכולם. לא טעמתי עדיין, אבל המתכון מ"ספר הבישול היהודי מזרח ומערב" של קלודיה רודן, מסקרן.

 

ל-4 מנות:

 

2 כוסות מים

 

4 כפות עלי תה

 

1 כפית מלח

 

2 כוסות חלב

 

כפית וחצי חמאה

 

2 כפות אגוזי מלך קצוצים

 

ההכנה: בסיר, מביאים לרתיחה מים ותה ומשהים כמה דקות לחליטה כהה. מוסיפים את יתר החומרים, מחממים ומסננים לכוסות.

 

 

תה שקדים

 

תה מתוק מתוק שמקובל להגיש בסוף ארוחה בצפון אפריקה. התה מקבל את טעמו המיוחד מהקרמל בו נקלים שקדים או בוטנים.

 

ל-4 מנות:

 

2 כוסות מים

 

כף גדושה תה שחור

 

3 כפות סוכר

 

כף מים

 

2 כפות שקדים

 

ההכנה: חולטים מים ועלים לתה חזק, כהה. מוזגים לכוסות קטנות. במחבת מבשלים סוכר, מים ושקדים עד שנוצר קרמל כהה שעוטף את השקדים. במהירות מעבירים את השקדים המקורמלים לתה ומגישים.

 

 

תה אתיופי

 

לא בדיוק תה, כי עלים אין כאן אבל אם האתיופים קוראים לזה תא, אז מי אני שאתווכח.

 

ל-4 מנות:

 

2 כפיות הל טחון

 

כפית קינמון טחון

 

רבע כפית אגוז מוסקט מגורר

 

קורט ציפורן טחונה

 

2 כוסות מים

 

פרוסת ג'ינג'ר טרי

 

ההכנה: מערבבים יחד את כל התבלינים היבשים. מבשלים יחד עם הג'ינג'ר 4-5 דקות. מסננים ומגישים חם בכוסות קטנות.

 

 

תה תפוזים

 

ל-4 מנות:

 

2 כוסות מים רותחים

 

4 כפיות עלי תה

 

2 כוסות מיץ תפוזים טרי

 

4 כפיות סוכר

 

חצי כוס ליקר תפוזים

 

4 מסמרי ציפורן

 

ההכנה: שופכים את המים רותחים על עלי התה ומשהים 3-4 דקות. מסננים. מביאים לרתיחה את המיץ עם הסוכר ומערבבים עד שהסוכר נמס. מערבבים תה ומיץ, מוסיפים ליקר ומוזגים לכוסות שבכל אחת מהן מסמר ציפורן.

 

 

חזה ברווז בתה תפוזים

 

לא קל להשיג ברווז דשן בארץ. מגדלים המון, אבל הטובים יורדים לאירופה (נכון, קפואים, בקרטונים, אבל בכל זאת ראויים(. אתם צריכים קצב טוב שמחבב אתכם ו להכין עם חזה מולרד.

 

ל-4 מנות:

 

2 בצלים קצוצים דק דק

 

2 כוסות מרק עוף צח

 

כוס וחצי מיץ תפוזים טרי

 

4 כפות עלי תה מבושם (הכי מתאים earl grey)

 

כף דבש

 

3 כפות חמאה

 

פלפל שחור גרוס טרי ומלח

 

ההכנה:

 

מחממים תנור ל-200 מעלות. מנקבים את עור הברווז ומתבלים. מחמים מחבת כבדה ומטגנים את החזות, ללא תוספת שומן (ראשית מצד העור כ-4 דקות עד שמזהיב, ועוד שתי דקות מהצד השני).

 

מעבירים לרשת מעל תבנית וצולים כ-20 דקות לדרגת מדיום-רייר שזו הדרגה האופטימלית. אפשר עוד 2-3 דקות אבל לא יותר ממדיום.

 

בשומן שהפריש הברווז בטיגון מטגנים את הבצל עד להזהבה. מסננים ומחזירים את הבצל למחבת, מוסיפים מרק, מיץ תפוזים ועלי תה ומבשלים כ-15 דקות. מסננים וסוחטים היטב את החומרים המוצקים בכדי למצות את כל הנוזל.

 

מחזירים את הנוזל למחבת, מוסיפים דבש, טורפים פנימה את החמאה, ומתבלים. פורסים את החזות דק לרוחב ומגישים חם עם הרוטב.

 

 

לחם תה

 

לחם פשוט שטעים יותר יום למחרת האפייה.

 

חומרים:

 

כוס וחצי מים

 

6 כפות עלי תה או שש שקיות תה

 

חצי כוס צימוקים בהירים

 

חצי כוס דובדבנים יבשים מגולענים וקצוצים

 

כוס ורבע קמח תופח

 

רבע כוס סוכר

 

כפית אבקת אפייה (לא טעות – גם תופח וגם אבקה)

 

רבע כוס סירופ תירס בהיר (בכל סופר)

 

ביצה

 

2 כפיות תמצית וניל

 

כוס פיסטוקים קלופים קלויים

 

ההכנה:

 

מרתיחים את המים ומוסיפים עלי תה. משהים 15 דקות. מסננים את התה ומשרים בו את הצימוקים והדובדבנים כשעה. מסננים ושומרים נוזל ופרי.

 

מחממים תנור ל-170 מעלות. משמנים תבנית עוגה אנגלית. מערבבים קמח, סוכר ואבקת אפייה ומוסיפים שלושה רבעי כוס מנוזל השרייה יחד עם סירופ התירס, הביצה והווניל. לשים היטב , רצוי במיקסר.

 

מוסיפים את הפרי היבש, מערבבים ומעבירים לתבנית. אופים כשעה, עד שקיסם יוצא נקי, מחלצים מהתבנית ומצננים על רשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים